Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto

 

Uudessa tutkintorakenteessa ylioppilastutkintoon on sisällytettävä vähintään viiden tutkintoaineen kokeet. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Uudistus koskee kokelaita, jotka aloittavat ylioppilastutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen. Tutkinnon suorittaminen alkaa, kun kokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran suorittamaan ylioppilastutkinnon kokeita.  Lue lisää Kevään 2022 tutkintouudistuksesta Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivulta.

Ennen kevättä 2022 ylioppilastutkinnon aloittaneilla tutkintoon kuuluu pakollisena aineena äidinkieli ja kirjallisuus ja kolme muuta ainetta, jotka opiskelija valitsee ryhmästä: toinen kotimainen kieli (ruotsi), vieras kieli, matematiikka ja reaali. Pakollisten kokeiden lisäksi kokelaan suositellaan osallistuvan yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen.

Ylioppilastutkinnon voi suorittaa kerralla tai enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana. Tutkintoja järjestetään kahdesti vuodessa: keväällä ja syksyllä. Opiskelija voi aloittaa ylioppilaskirjoitukset joko keväällä tai syksyllä. Kevään kokeisiin ilmoittaudutaan Wilman kautta marraskuussa ja syksyn kokeisiin toukokuussa. Ilmoittautumisesta tiedotetaan tarkemmin Wilmassa ja Erkko-lukion verkkosivulla. Ilmoittautuminen ja ainevalinta ovat sitovia. Kokeisiin osallistumisen edellytyksenä on, että vähintään pakolliset opintojaksot (kurssit) on suoritettuina ennen yo-koetta. Kokelaille pidetään ennen syksyn ja kevään ylioppilastutkintokertoja info, jossa käydään läpi ylioppilastutkinnon käytännön toimeenpano ja ohjeet. Kokelaan on tärkeää tutustua ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuun osoitteessa www.ylioppilastutkinto.fi. Siellä on mm. koekohtaisia määräyksiä ja ohjeita sekä tiedote kokelaille.

Kokelaalle, joka on hyväksytysti suorittanut tutkinnon pakolliset kokeet, mutta joka ei saa lukion päättötodistusta tai muuta vastaavaa todistusta, lautakunta antaa todistuksen hyväksyttyjen kokeiden suorittamisesta. Tällainen todistus annetaan myös tutkintoa suorittavalle kokelaalle, joka sallitussa ajassa on hyväksytysti suorittanut vain osan kokeista. Lautakunnan antaman todistuksen saa myös erillisen kokeen suorittaja sekä ylioppilas, joka tutkintotodistuksen saamisen jälkeen on uusinut kokeita tai täydentänyt tutkintoaan.

Arviointi

Ylioppilastutkinnon kokeiden arvosanat:

laudatur (L) = 10

eximia cum laude approbatur (E) = 9

magna cum laude approbatur (M) = 8

cum laude approbatur (C) = 7

lubenter approbatur (B) = 6

approbatur (A) = 5

improbatur (I)= hylätty

Yo-ohjeita

Yo-kokeisiin ilmoittautuminen

KEVÄÄN 2025 YO-KOKEISIIN ILMOITTAUTUMINEN  

Kevään 2025 yo-kirjoituksiin ilmoittaudutaan täyttämällä lomake sähköisesti, jonka jälkeen se tulostetaan ja allekirjoitetaan. Ilmoittautumislomake löytyy opiskelijan omasta Wilmasta: lomakkeet-ilmoittautuminen yo-kirjoituksiin. 

Jos olet tulossa korottamaan tai uusimaan yo-koetta, niin ole ensin yhteydessä lukion toimistosihteeriin (sari.karjalainen@orimattila.fi, 044 781 3566). Hän avaa sinulle Wilma-yhteyden ja saat tarvittaessa uuden avainkoodin Wilmaan kirjautumista varten. 

Opiskelija ilmoittautuu kevään 2025 yo-kokeisiin merkitsemällä kunkin aineen kohdalle haluaako kirjoittaa sen pakollisena vai ylimääräisenä. Ylioppilastutkinnon suorittamisen ennen kevättä 2022 aloittaneilla pakollisia kirjoitusaineita on neljä. Kokelas, joka on aloittanut ylioppilastutkinnon suorittamisen aikaisintaan keväällä 2022, on suoritettava viiden kirjoitusaineen kokeet. Koska yo-tutkinnon voi hajauttaa 2–3 kertaan, niin kokelaan pitää täyttää myös suunnitelma -kohta. Siihen merkitään, milloin kokelas haluaa kirjoittaa muut aineet, mutta se ei ole jatkossa kokelasta velvoittava suunnitelma, vaan sitä voi muuttaa jo syksyn 2025 kirjoituksiin ilmoittautuessa. 

Jos kokelaan ilmoittautumisessa on virhe tai epäselvyyksiä, niin opinto-ohjaaja on yhteydessä häneen niiden korjaamiseksi. Kevään 2025 tutkintoon on ilmoittauduttava viimeistään tiistaina 26.11.2024 klo 15.00 mennessä. Ilmoittautumislomake on palautettava allekirjoitettuna henkilökohtaisesti opinto-ohjaajalle tai lukion kansliaan.  

Opinto-ohjaaja on tavoitettavissa arkisin klo 8–15 ja hän neuvoo kaikkiin yo-tutkintoon liittyvissä kysymyksissä. 

  

Alla vielä vaiheittainen ohje ilmoittautumisesta. 

  1. Kirjaudu Wilmaan omilla tunnuksilla 

  1. Valitse lomakkeet 

  1. Valitse ilmoittautuminen yo-kirjoituksiin 

  1. Täytä ne aineet mitkä aiot kirjoittaa keväällä 2025 

  1. Täytä seuraavaksi suunnitelma (yo-kokeet S2025 ja mahdollisesti K2026) 

  1. Muista tallentaa täyttämäsi tiedot 

  1. Tulosta lomake ja allekirjoita se/alle 18-vuotiaan osalta myös huoltajan allekirjoitus 

  1. Palauta lomake kansliaan tai opolle  

Ohjeita yo-kokeisiin

Ohjeita kevään 2025 ylioppilaskirjoituksiin

 

Kokeisiin saapuminen:

Ylioppilaskokeet järjestetään Lukion salissa. Kulku on lukion pääovesta, joka on auki klo 7.30 alkaen.

Jos tulet omalla autolla, niin auto on pysäköitävä Koulutien parkkipaikalle tai Areenan / Uimahallin parkkipaikalle.

Tullessasi koululle riisut kengät kenkätelineisiin. Päällysvaatteet ja muut tavarat voit jättää naulakkoon tai lokerikkoosi.  

Ennen koesaliin menoa olet pessyt kätesi ja laittanut käsidesiä. Kokelaat voivat käyttää alakerran ja aulan WC-tiloja.

Tule ajoissa paikalle, viimeistään klo 8.00 olisi hyvä olla koululla. Ja viimeistään klo 8.30 oltava valmiina siirtymään koetilaan

Erillistilat ovat tarvittaessa lukion 2. kerroksessa.

Koetilassa saattaa tuntua kolealta, varaa siis riittävästi lämmintä vaatetta. Ja ota mukaan sisäkengät, villasukat tms.

Ota mukaan tarvittavat koevälineet (mm. kynä, pyyhekumi, viivoitin).

Varmista, että osaat käynnistää tietokoneesi muistitikulta. Ota mukaasi myös langalliset kuulokkeet ja koneesi sähköjohto sekä tarvittaessa adapterit. Hiiren on oltava myös langallinen.

Eväspakkauksissa tai vaatteissa ei saa olla kirjoitusta. Lisäksi eväspakkausten on oltava läpinäkyviä. Muista ottaa välttämättömät lääkkeesi mukaan.

Kokelaalla saa olla mukana vaihtomaskeja ja oma käsidesi läpinäkyvässä pakkauksessa. Muista myös pussi käytetyille maskeille.

Varmista vielä kerran, että sinulla ei ole matkapuhelinta, älykelloa eikä mitään muutakaan luvatonta elektronista laitetta tulessasi koetilaan. Arvotavarat voit jättää lokerikkoon tai koriin, jota säilytetään lukion kansliassa.

Koetilaan ei saa tuoda mitään papereita. Kaikki tarvittavat paperit saat koetilaisuudessa, myös nenäliinat. Vaatteet, eväät, kirjoitusvälineet yms. tarkastetaan koetilan ovella.

 

Kun tulet paikallesi:

Hae tilaamasi koulun tarjoama eväspaketti.

Liitä koneesi sähköjohto pistokkeeseen. Kiinnitä verkkojohto koneeseesi ja käynnistä kone paikallesi jaetulta muistitikulta.

Tee äänitesti.

Kirjoita henkilötietosi koejärjestelmään ja odota valvojaa, joka vahvistaa kirjautumisesi. Varmista, että olet aloittamassa juuri sitä koetta, johon olet ilmoittautunutkin.

Ennen kokeen alkua kerrataan lyhyesti koeohjeet. Kysy tarvittaessa. Kokeen alettua et saa pyytää mitään suoritukseen liittyviä ohjeita.

Luonnospapereihin ei saa tehdä muistiinpanoja ennen kokeen alkua tai koetilanteen ollessa keskeytynyt.

Aloita koe vasta luvan saatuasi.

 

Kokeen aikana:

Koetilaisuuden aikana et saa puhua etkä liikkua ilman lupaa.

Valvoja voi määrätä sinua pienentämään vastauksia sisältävien ikkunoiden kirjasinkokoa, kuvia tai muita merkintöjä paitsi, jos sinulle on myönnetty erityisjärjestelynä oikeus suurentaa kirjasinkokoa.

Luonnospapereissa tulee olla lukion nimi ja numero painettuna sekä kokelaan nimikirjoitus ja nimen selvennös (täydellinen nimi).

Jos koneesi kaatuu, viittaa valvoja paikalle. Älä käynnistä konetta uudelleen itse!

Myös muissa ongelmissa viittaa valvoja paikalle.

Jos haluat WC:hen, nouse seisomaan ja odota, että päävalvoja antaa luvan. Takavalvoja saattaa sinut WC-tiloihin. WC-matkasi ajaksi kytke näytönsäästäjä päälle lukon kuvasta.

Jos sinulta putoaa kynä, kumi tms. lattialle, voit nostaa sen itse, mikäli yletyt siihen istualtasi. Muutoin pyydä valvoja luoksesi viittaamalla, niin valvoja tulee nostamaan pudonneen esineen.

Tarvittaessa ykkösvalvojalta saa särkylääkettä, laastaria ja nenäliinoja sekä lainaksi koevälineitä.

Liiku koetilassa hiljaa.

Koetilassa saat kirjautua koneellasi vain ylioppilastutkintolautakunnan palvelimelle. Siis jos lopetat kokeesi ennen klo 12.00, tietokone tulee olla suljettuna poistumiseen asti.

 

Kokeesta poistuminen:

Koeaika on tasan kuusi tuntia (ellei sinulle on myönnetty poikkeuslupaa). Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.

Palauta ensin nimilappu ja muistitikku pöytäkirjan pitäjälle (ykkösvalvoja) ja muistiinpanopaperit oikeaan laatikkoon.

Mikäli pöytäkirjan pitäjän eteen muodostuu jonoa, odota paikallasi, kunnes tilaa tulee. Siis poistutaan yksitellen.

Koetilasta poistuessasi saat viedä mukanasi vain ne tavarat, joita sinulla oli tullessasi.

Jos sinulta unohtui jotakin koetilaan, et voi palata sinne enää. Älä tule koetilaan, vaan etsi opettaja tai koulusihteeri ja kerro asiasi.

Ota päällysvaatteesi ja muut tavarasi aulasta, poistu heti aulasta ja MUISTA OLLA HILJAA! Hae arvotavarasi lukion kansliasta ja odota tarvittaessa bussia tai muuta kyytiä koulun muissa tiloissa.

 

Ilmoita sairastumisesta välittömästi virka-apulaisrehtorille, p. 040 700 0054 tai Wilman kautta, mikäli puhelimitse ei heti tavoita. Mitä aiemmin ilmoitat asiasta, sitä paremmin ehditään selvittää mahdollisuuksia kokeen tekoon yhteistyössä terveydenhuollon vastuuhenkilöiden kanssa.

 

Tsemppiä kevään yo-kokeisiin!

Abikevään aikataulut

Abien aikataulu

Täältä löydät abikevään tärkeät päivämäärät ja ohjeistukset.

Kevätlukukausi 2025

/dataflow/erkkolukio2/files/media/abikevt2025_318.pdf